Quantcast
Channel: Wit Communicatie
Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Persoonlijke dienstverlening: ‘I Amsterdammer’-pagina

$
0
0

Reële optie of toekomstmuziek?

Hoe fijn zou het zijn als je een eigen profiel zou hebben op de website van Amsterdam die je begroet met je eigen naam en waar je direct inzicht hebt in je eigen gegevens. Een reële optie of toekomstmuziek? De gemeente Amsterdam doet er in ieder geval (van) alles aan om digitale dienstverlening optimaal te laten verlopen. Hoe ziet die optimale dienstverlening eruit?

Voor de overheid is digitale dienstverlening soms nog een zoektocht. Zo ook voor de gemeente Amsterdam. De afdeling dienstverlening wilde graag in gesprek met de bewoners om te weten hoe zij de online dienstverlening ervaren en wat ze graag anders zouden zien. In januari was ik hiervoor als bewoner van stadsdeel West/Bos en Lommer deelnemer aan een zogenaamd communicatielab.

Eerst kregen we een introductie over de dienstverlening van de gemeente Amsterdam. Een paar cijfers: 105.000 verhuizingen, 95.000 meldingen over de openbare ruimte en 13.000 geboortes op jaarbasis. En wat te denken van de enorme hoeveelheid formulieren die nodig zijn voor het verwerken van deze meldingen. Vervolgens gingen we in drie groepen brainstormen: ‘online’, ‘telefonisch’ en ‘loket’. De groepen ‘telefonisch’ en ‘loket’ waren toegevoegd om erachter te komen hoe mensen die daarvoor kiezen deze dienstverlening ervaren. Verder wil de gemeente weten waarom zij geen gebruik maken van online dienstverlening en wat er voor nodig is om ze over de drempel te helpen. Want ook dat is een zorg van de gemeente: Hoe bereiken we de groepen die niet online zijn?

Mijn ideaalbeeld

Vanzelfsprekend zat ik als ‘social media adept’ bij de groep ‘online’. Allereerst benoemden we waar we tegen aanliepen: te veel pagina’s, lastige zoekfunctie, ingewikkelde formulieren. Vervolgens inventariseerden we de pagina’s waar we veel gebruik van maken, zoals klachten of vragen via social media. Daarna bespraken we ons ideaalbeeld.

Mijn ideaalbeeld is een eigen profiel op een ‘I Amsterdammer’-site waarop ik kan aangeven welke informatie ik wel en niet graag wil zien. Op buurtniveau. En dat ik dus ook inzicht heb in m’n eigen gegevens, gemakkelijk een verhuizing kan doorgeven en aangeven waar mijn interesses liggen. Zo kan ik me voorstellen dat ik kan aangeven dat ik huiseigenaar ben en daarom interesse heb in nieuws over erfpacht. Of dat het huis bij mij aan de overkant (voorheen politiebureau) een andere bestemming krijgt.

Toekomst

Maar is de gemeente Amsterdam in staat om een dergelijk systeem te realiseren? Hoe zit het met de privacywetgeving en veiligheid? Is een koppeling met DigiD mogelijk? En wat gaat zoiets kosten? Commerciële bedrijven beschikken over ruimere budgetten om dat te realiseren. En is het uiteindelijk wenselijk? Wordt het beeld uit ‘De Cirkel’ van Dave Eggers dan misschien werkelijkheid?

Nog veel vragen. Maar de digitalisering is niet te stoppen. En ook de overheid onderzoekt de mogelijkheden voor een betere dienstverlening en betere communicatie met haar burgers. Fijn dat de gemeente Amsterdam de wensen van bewoners inventariseert. Helemaal fijn als ik dadelijk als persoon aangesproken word op hun site: ‘Welkom Nathalie’.

 

Nb. De gemeente Amsterdam is al behoorlijk op de goede weg! Zo kun je via deze link www.amsterdam.nl/buurten je adres intikken en kom je automatisch uit bij je buurtinformatie.

The post Persoonlijke dienstverlening: ‘I Amsterdammer’-pagina appeared first on Wit Communicatie.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 104