Quantcast
Channel: Wit Communicatie
Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Dialoog: met wie, hoe en waarover

$
0
0

…en hoe zet je daarbij onderzoek in?

Ik heb het te vaak meegemaakt: bestuurders en projectleiders die blijmoedig het voornemen aankondigen “in dialoog te willen met de mensen” over hun plannen of project. “Een open dialoog”, voegen ze er vaak nog blij aan toe. Bij doorvragen blijkt de planvorming al in zo’n vergevorderd stadium te zijn dat het gesprek eigenlijk alleen nog maar kan gaan over de kleur van de stoeptegels. Of over de inpassing van de tunneluitgang in de wijk. En dat terwijl de bewoners liever een stadstuin hebben, of al lange tijd nut en noodzaak van de tunnel hebben bestreden.

Drie voorwaarden voor een effectieve dialoog

Voor een kansrijke dialoog zijn er duidelijke voorwaarden, waaraan moet zijn voldaan.

  1. Allereerst moet er voldoende ‘ruimte’ zijn voor inbreng van anderen. Ruimte om plannen te kunnen aanpassen: scherpe randjes weg te halen, in de aanpak of inhoud rekening te kunnen houden met de inbreng van de deelnemers aan de dialoog.
  2. Een tweede punt betreft het onderwerp van de dialoog: dat moet niet complex of technisch zijn, waardoor het voor deelnemers lastig wordt er echt het gesprek over te gaan. Natuurlijk kunnen er colleges en kennisoverdrachten aangeboden worden, als basis voor de deelnemers, maar ook dat heeft natuurlijk zijn grenzen.
  3. Een derde punt is misschien nog wel het meest belangrijk: vertrouwen. Vertrouwen tussen de deelnemende partijen aan de dialoog onderling en vertrouwen dat er ook werkelijk geluisterd wordt en iets wordt gedaan met de uitkomsten.

Onderzoek als basis

Onderzoek is een belangrijk instrument om te kunnen bepalen of aan deze voorwaarden voor een dialoog is voldaan: wie zijn de stakeholders voor een dialoog, en hoe wat is hun houding ten opzichte van de dialoogvraag? Welke kennis en ideeën hebben ze, en welke zijn bepalend voor hun inbreng? Zijn er ook partijen met grote belangen die niet snel bereid zijn om deel te nemen aan de dialoog, en hoe kun je hen toch bereiken?

Energiedialoog

Deze vragen zijn ook door het Ministerie van Economische Zaken gesteld bij de voorbereiding van de energiedialoog. De energiedialoog start deze week op donderdag 7 april en richt op het verzamelen van reacties op het energierapport te om zo de visie uit dit rapport te vertalen in acties en beleid. Drie maanden lang kunnen organisaties en betrokken Nederlanders meedenken en meepraten tijdens diverse bijeenkomsten in het land en via internet. Het onderzoeksbureau Motivaction (bekend van de Mentality-milieus) deed in dit kader onderzoek. Dat leidde tot interessante inzichten: zo denkt de Nederlander dat onze energievoorziening veel duurzamer is dan in werkelijkheid het geval is.

Wit Borrel 14 april over dit onderwerp

Op donderdag 14 april vertellen Bram van der Lelij, Senior researchmanager van Motivaction en Jan Jelle van Hasselt die als strategisch communicatieadviseur vanuit Wit betrokken is bij de opzet van de energiedialoog er tijdens de Wit Borrel meer. En beiden gaan natuurlijk graag hierover in dialoog!

 

Wanneer: donderdag 14 april, 16.00 uur Deze Wit Borrel wordt verplaatst naar een later moment
Locatie: Wit Communicatie Damrak 83a, Amsterdam
Voor wie? Professionals die in dialoog willen met inwoners
Aanmelden: door middel van een e-mail aan Valérie: valerie.hagen@witcommunicatie.nl

The post Dialoog: met wie, hoe en waarover appeared first on Wit Communicatie.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 104